mousse de coco

mousse de coco

dimarts, 29 de març del 2011

PA D'OLIVES I BLANC











Finalment ho he fet!, he fet pa!, de fet HEM fet pa amb la Bet i ens ho hem passat pipa!. Estem tan contentes del resultat com de l'estona que hem passat juntes remenant farina i sobretot "apallissant" la massa... haurieu de veure la Bet com es barallava amb la pasta i li començava a donar cops contra el marbre...una descàrrega total!.

El seguiment de la recepta el vam fer a partir d'una classe amb David Lienas. Vam dividir la massa en dues parts i a una li vam afegir olives.


INGREDIENTS:

250 gr de farina de força

15 gr de llevat

125 d'aigua

15 g d'oli

5 gr de sal

2,5 gr de sucre

un grapat d'olives negres

sèsam i llavors de gallaret (rosella)


SOM-HI:

Barregem el llevat amb l'aigua i es dissol. Barregem els elements secs: la sal i la farina (se li pot afegir una mica de sucre perquè el pa quedi brillant i el llevat fermenti abans. Normalment el doble de la quantitat de sal).

Ajuntem els secs amb el llevat diluït i es treballa la massa. La massa ha de treballar-se molt per tal que el gluten de la farina es desenvolupi i la massa sigui elàstica, així després de pujar no baixarà. A més a més, com més treballem la massa més dur quedarà per fora.

Separem la massa en dues meitats i en una d'elles hi afegim un grapat d'olives negres a bocins.

Deixem reposar la massa durant 1 h sense enfarinar, en un lloc temperat (entre 30-35º) per afavorir que el llevat actúi i llevi. Taparem la massa amb un drap o paper film per evitar que l'aire entri en contacte i malmeti el llevat.

Un cop fermentada la massa pastem una mica perquè deixi anar l'aire. Donem forma al pa i deixem fermentar un altre cop durant un quart d'hora.

Amb aquesta segona fermentació el pa queda més estovat.

Pintem per sobre amb ou amb cura perquè quedi brillant.

En un dels pans hi hem empolsegat una mca de farina al damunt perquè tingui un aspecte més rústic i a l'altre li hem afegit el sèsam i les llavors.

Coem al forn entre 220 i 250º al principi. Després de 5 minuts baixem la temperatura uns 30º.

Quan veiem que són dauradets per sobre ja els tenim!. Comprovarem que al picar-los sona a vuit perquè estan ben cuïts.


divendres, 25 de març del 2011

COCA DOLÇA DE MAGDALENA








Ja arriba el cap de setmana!, una coca?, fantàstic, doncs us proposo una coca dolceta i molt esponjosa de la Glòria del cafè de nit. Jo la vaig fer en aquest format amb un motlle de paper que tenen a la botiga Farinetes Baltà de la carretera de Sants on hi trobareu tota mena de motlles, ingredients, farines, pastades per a panificadora, acabats, sucres de colors, fruits secs en tot format, glucosa, xocolates de colors, tartaletes... una joia per als que ens agrada la cuina!. (Enllaç al costat).


Amb les quantitats que poso en surten dues coques ondulades com la que mostro.


INGREDIENTS:

150 de llet

225 de farina

180 de sucre

2 ous

1 sobre de llevat

125 d'oli de girasol

pell d'una llimona

mantega per untar el motlle


SOM-HI:

Barregem els ingredients líquids: la llet, el sucre, l'oli de girasol i els rovells d'ou fins que la massa estigui lligada.


Després afegim la ratlladura de la llimona i finalment la farina barrejada amb el llevat. Si la passem per un colador fi millor!.


Finalment afegim les clares muntades amb compte que no s'abaixin gaire.

Omplim el o els motlles prèviament untats amb mantega i al darrer moment hi posem unes culleradetes de sucre per sobre.


Enfornem a 220º uns 12 o 15 minuts aproximadament i per sota.

dimarts, 22 de març del 2011

GALETES AMETLLADES DE CAFÈ, XOCOLATA I DOBLE AMETLLA












Mica en mica vaig començar a fer galetes i cada cop m'hi vaig engrescar més, buscant noves fórmules perquè fossin més toves, més gustoses... i ara en tinc una bona col.lecció!, a més a més, és una de les coses més divertides de fer a la cuina amb els nens. Aquestes que us presento avui em van agradar molt com van quedar. La massa queda toveta,i la galeta força foradada, la qual cosa la fa lleugera. Només cal tenir en compte que com la massa és força líquida, cal refredar-la força i fer les galetes ràpidament. Aquestes es fan molt ràpid perquè no he emprat cap motlle, senzillament fem petites boletes i al posar-les sobre el paper de forn xafar-les només una mica. Al escalfar-se s'eixamplen i queden unes rodonetes perfectes!, separeu-les bé quan les enforneu!.

INGREDIENTS:
125 gr de farina d'ametlla
125 de farina normal
150 gr de mantega
125 gr de sucre
1 ou
2 cullerades soperes de llet
1/2 sobre de llevat

1 sobret de cafè soluble
2 cullerades de Paladín (xocolata en pols)
ametlla granet o torrades i a bocins.

SOM-HI:
Barregem la mantega pomada amb el sucre, l'ou, la llet, fins que quedin els ingredients ben integrats.

Després hi afegim les farines amb el llevat i pastem bé.

Dividim la massa en tres parts: en una hi afegim el cafè soluble, a l'altra el Paladín i a la tercera l'ametlla trocejada.


Deixem al congelador una estona per tal que s'endureixi i quan ho treiem agafarem petites porcions i en farem una boleta lleugerament aplanada (uns 2 dits d'amplada). Les anirem posant sobre paper de forn a la plata prou separades com perquè quan s'aixamplin no es toquin entre elles.

Enfornem (el forn ja haurà d'estar ben calentó) a 180º uns 10 - 15 minuts.

Observeu com creixen!. Treiem i deixem refredar abans de treure-les.

Segurament haureu de fer més enfornades per acabar la massa.

Si ho voleu poden empolsegar amb sucre fi. Jo prefereixo deixar-les així perquè així apreciem les tres tonalitats tan boniques!





dissabte, 19 de març del 2011

PASTÍS MOUSSE DE PINYA I MANGO














Comença a sortir el solet!, demà comença la primavera!... què tal un pastisset de fruites fresquet?. Aquí teniu un pastisset ben suau i fi. Heu de tenir només en compte d'agafar un mango de qualitat. Jo en vaig agafar un de molt econòmic i es va notar... no va quedar amb la dolçor ni amb el gust que esperava. Us animo a fer-lo!, m'he inspirat en diverses mousses que ja he fet i per la de mango he estat mirant el bloc de la Sonia -l'exquisit- ple de glamouroses idees i presentacions excel.lents. Només he fet alguna modificació.


INGREDIENTS:


BASE

"valencianas" o melindros

suc de pinya (del pot de pinya al natural)



MOUSSE DE PINYA

500 gr de pinya (1 pot de pinya en suc natural)

2 iogurts

100 gr de sucre

6 fulls de gelatina


MOUSSE DE MANGO

450 gr de mango natural

350 llet condensada

suc de 1/2 llimona

2 briks de nata (200 ml)

6 fulls de gelatina



SOM-HI


Preparem la base sucant els melindros o "valencianas" o "bizcochitos"...en una mica del suc de pinya i anem posant-los a la base del motlle on farem el pastís. Si cal, fem bocins per tal que quedi ben omplert.


MOUSSE DE PINYA: triturem la pinya amb una mica del suc del pot. Escalfem el iogurt amb el sucre i quan arrenca el bull afegim la gelatina prèviament hidratada en aigua freda. Afegim la barreja de pinya (si volem la colem), i ho posem sobre la base. Ho deixem refredar a la nevera fins que qualli.


MOUSSE DE MANGO: tallem el mango a daus i el triturem amb el suc de la llimona i la llet condensada. Colem.

Escalfem una mica la barreja i quan és a punt de bullir afegim la gelatina prèviament hidratada.

Deixem refredar una mica a temperatura ambient.

Muntem la nata i l'afegim amb cura.


Quan la mousse de pinya està quallada afegim la de mango amb compte i ho tornem a la nevera.

Decorem com més ens agradi, jo hi vaig posar dauets de mango i maduixes.



*Aquest pastís, com totes les mousses és millor fer-la d'un dia per l'altre.





dijous, 17 de març del 2011

MELMELADA DE LLIMONA I DE MORES
















Tornant a la satisfacció de fer les coses a casa, avui us presento dues melmelades. Un diumenge van venir les nenes i l'Albert de fer una excursió per la muntanya i van dur a casa un bon grapat de mòres. Està clar que n'havia de fer melmelada!, a part de posar-ne en un pastís de formatge com a decoració. Per altra banda, al bloc de la Teresa- com a casa res- hi trobareu un munt de melmelades i confitures casolanes que fan molt de goig!. Aprofitant la seva recepta de melmelada de llimona i que la meva sogre té un llimoner fantàstic, també ho vaig tenir clar. Vaig fer una colla de potets per a regalar a la familia i amics. El gust de la melmelada de llimona és ben curiós, perquè és dolça però conserva el seu puntet d'acidesa. Animeu-vos a fer-la!

MELMELADA DE MÒRES:

275 gr de mores
25 gr de sucre
1/2 llimona
50 d'aigua

Posem l'aigua i el sucre amb les mores ben netes en un cassó al foc mig. Deixem bullir fins que espesseixi, aleshores afegim el suc de la llimona i deixem uns 15 minuts sense deixar de remenar. Triturem.

MELMELADA DE LLIMONA:

1 k de llimones
600-700 de sucre
1 cullerada sopera de sal
200 d'aigua

Rentem les llimones, les tallem a rodelles fines. Treiem els pinyols i les cobrim amb aigua afegint la cullerada de sal. Deixem així 24 h. Canviem l'aigua i deixem 12 hores més. (jo menys).

Canviem aquesta aigua i tornem a omplir bullint fins que veiem que la pell és tova. Escorrem i aboquem a la cassola, afegim l'aigua, el sucre i coem a foc lentament remenant de tant en tant, sobretot quan es va espessint (fred espesseix més). Apaguem el foc i quan ja tenim la textura de melmelada omplim els pots encara en calent. Tapem bé i els fem bullir coberts d'aigua 10minutets per a fer el buit. Refredem i guardem.
*els potets cal esterilitzar-los prèviament amb aigua bullent uns 10 minuts.

dimarts, 15 de març del 2011

CREMA CATALANA - CREMA DE SANT JOSEP








Encara hi arribo!!!... Havia decidit no participar a la recepta del 15 aquest mes donada la gastroenteritis de l'Albert i ara la Laia, però n'he fet dues racions petitonetes!, les justes per fer-ne un tastet i poder participar d'aquesta fantàstica iniciativa que cada mes ens presenten els blocs -XOCOLATA DESFETA- I -ELS FOGONS DE LA BORDETA-


Aquí us presento la crema de Sant Josep tal i com ens l'explica la fantàstica Carme Ruscalleda al seu llibre Cuinar per ser feliç. Es tracta d'una versió senzilla i clara. Només m'he permès afegir la "nota" catalanista amb la decoració final amb canyella en pols. Els que em coneixeu ja sabeu que si puc... m'agrada donar aquest toc...També he fet en l'altre les inicials de Sant Josep. És tan senzill com agafar un paper una mica més gran que el bol on presentareu la crema i retallar la forma desitjada. Poseu el paper de forma que s'aguanti sobre la bora del bol i anem empolvorant per sobre amb la canyella en pols.


Us presento la recepta tal i com ella ens la dona al llibre per a 8 racions individuals. Jo ho he fet amb menys donades les "baixes" estomacals de la familia...


Feliç dia de Sant Josep i bona crema!


INGREDIENTS:

1 Litre de llet

125 de sucre

9 rovells d'ou

60 gr de farina de blat

la pell de 1/2 llimona

un troç d'escorça de canyella


SOM-HI:

Posem la llet al foc amb la canyella i la pell de llimona i esperem que arrenqui el bull.

Deixem refredar completament la llet i la colem.

Separem la llet en 2 meitats. A una part de la llet hi afegim el sucre i la farina ben dissolta i ho posem en un cassó al foc. Sense deixar de remenar esperem a que arrenqui el bull i ho mantenim 15 segons.

Fora del foc afegim l'altre meitat de la llet freda.

Colem la barreja i tornem el cassó al foc. Hi afegim els rovells vigilant.

Finalment colem la crema i la servim als platets o bols.


BON PROFIT!




dissabte, 12 de març del 2011

PASTÍS MOUSSE DE PRÉSSEC





Aquest pastís és per a mí MOOOOLT especial, tant, que sempre he intentat deixar-lo per publicar en alguna ocasió especial, però com que mai trobo l'ocasió prou especial i em feia molta il.lusió mostrar-lo, aquí el teniu.

Quan vaig descobrir el bloc de la Gemma Clofent -la cuina de casa- (la Gloria del cafè de nit m'havia parlat moltíssim d'ella), no us enganyo si us dic que em vaig passar moltes estones salivant davant el seu Slide veient com passaven per davant meravelles tan bones i tan ben presentades...
Finalment vaig agafar paper i bolígraf i durant un parell de dies vaig anar apuntant els que més m'agradaven. Si hagués hagut de posar un postre en primer lloc, aquesta mousse seria davant de tot. La seva presencia, el seu color em van captivar i sense gaire convenciment em vaig decidir a probar de fer-lo....i voilà!, en vaig quedar tan satisfeta que vaig començar a copiar-li postres i postres i encara no he parat!. Serà que a més a més ens ho fa senzill?, serà que ho explica amb unes paraules properes i entenedores?... Sigui com sigui, molts dels postres que he anat fent han estat trets del seu bloc.
Vaig anar agafant confiança i mica en mica m'he anat atrevint a fer els meus propis invents... També he descobert altres blocs posteriorment que m'han fet veure i comprobar que més enllà de la coca de iogurt i el pastís de formatge (només feia aquests!), hi ha un món de colors, ingredients, combinacions i presentacions. No vull citar ningú per no oblidar-me de cap, però ja sabeu que per aquí hi ha blocs molt "dolços" dels que es pot aprendre un munt!
Us recomano que feu aquesta mousse tan fina i bonica!

INGREDIENTS: (10 persones)
* Base:
150 galetes maria,
80 gr de mantega,
1 cullerada de sucre.

*Per la mousse:
400 gr de nata per muntar
100 gr de sucre
4 iogurts naturals
suc d'una llimona
100 ml de licor de préssec (jo no en vaig posar)
1 capsa de gelatina de llimona (2 sobres)
una llauna de préssec en almívar

*Per la cobertura de gelatina:
el suc de la llauna en almívar
4 meitats de préssec
3 fulles de gelatina


SOM-HI:
Fem la base del pastís barrejant les galetes esmicolades, el sucre i la mantega pomada. Coem 10 minuts al forn a 180º.

En un cassó escalfem els iogurts, el sucre, el suc de llimona i el licor. Quan arrenca el bull apartem del foc i hi afegim els sobres de gelatina de llimona. Ens assegurem que queda tot ben lligat.

Afegim el préssec (menys 4 meitats per la cobertura) i triturem ben fí. Deixem refredar.

Semimuntem la nata i la barregem amb compte amb la preparació anterior quan ja no estigui tan calenta.

Aboquem aquesta massa sobre la base de galeta i deixem quallar a la nevera com a mínim 3 hores.

Fem la cobertura: tallem les meitats de préssec a llàmines i cobrim la mousse fent cercles concèntrics.

Escalfem una part del suc i hi dissolem els tres fulls de gelatina prèviament hidratats en aigua freda. Ho barregem amb el suc i ho aboquem AMB MOLT DE COMPTE! sobre el pastís.

Deixem quallar a la nevera i servim ben fresc. (millor d'un dia per l'altre).









dimarts, 8 de març del 2011

MATÓ FET A CASA








Diria que desde sempre m'ha fet gràcia fer coses a casa com l'olivada, alguna melmelada, i feia temps que ho volia probar amb el mató. He vist fórmules que varien ben poc d'una a l'altra, així que vaig fer-ho com la majoria, senzillament amb llet FRESCA i el suc de llimona. En va sortir un matonet ben bo!, i la veritat és que fa molta il.lusió encara que només fossin uns 200 grams!. Si us animeu aquí en teniu l'explicació.


INGREDIENTS:

1 Litre de llet FRESCA

El suc d'una llimona


SOM-HI:

Posem la llet a bullir en un cassó.


Quan arrenca el bull hi aboquem el suc de la llimona i veurem que la llet es comença a tallar.


Apartem el cassó del foc i deixem reposar una estona.


Amb un drap de fil ben net hi aboquem el preparat i deixem que vagi escorrent-se l'aigua.


En una estona ens haurà quedat el quall al drap. El posem a la nevera.


El podem emprar en torradetes amb mel, melmelada, sucre... o sol.

dijous, 3 de març del 2011

FARCELLETS AMB OBLEAS








Segurament tots heu fet crestes (empanadilles) amb les oblees que venen als supermercats. Jo sempre les havia fet farcides i fregides amb la típica forma de cresta, de mitja lluna. Però un dia vaig veure com la Neus -cocinando con Neus- en feia una mena de tartaletes per farcir i les feia al forn. Ho vaig trobar molt original, se li pot donar diferents formes i a més a més queden més saludables ja que no empapen oli. En la trobada a cookiteca va dur uns cistellets semblants als que us presento i jo en vaig fer aquestes dues versions. A veure si els feu, que a més a més de fer un entrant boníssim, queden molt presentables i són ben fàcils de fer!

INGREDIENTS:
FARCIT DE BULL NEGRE (O només amb botifarró, ceba, un xic de tomàquet i canyella)
1 Paquet d'oblees grans de 16 unitats.
1 ceba tendra petita
100 gr de bull negre
5 talls fins de xoriço
125 gr de carbassó
1 gra d'all
2 cullerades soperes de tomàquet fregit
2 cullerades soperes de formatge ratllat
------------------------------------------
FARCIT DE GAMBES I XAMPINYONS
1 paquet d'oblees grans (16 u)
1 ceba tendra
125 gr de gambes
una safata de xampinyons
1 gra d'all
2 cullerades soperes de tomàquet


SOM-HI:

Tallem el bull negre a dauets molt petitons i els passem per la paella amb un fil d'oli juntament amb la ceba ben tallada i el granet d'all i el xoriço també tallat. Salem. Reservem.

En el mateix oli passem el carbassó i l'afegim a la mescla anterior.

Hi posem les dues cullerades de tomàquet perquè ens lligui una mica.

Deixem refredar uns instants i hi afegim el formatge ratllat.

Anem agafant les oblees amb la mà mentre hi posem al mig una cullerada del farcit. Anem replegant la vora cap al mig i posem el farcellet a la safata del forn.

Enfornem a 180º fins que veiem que l'oblea és cuita. (uns 15 minuts).

Treiem del forn i encara tebis els mengem!

-------------------------------------------

Pel farcit de gambes i xampinyons passem per la paella el granet d'all, l'oli i els xampinyons.

Quan comencen a ser tous els xampinyons afegim les gambes, salem i hi afegim el tomàquet.

Donem unes voltes i colem per tal que surti l'excés d'aigua.

Farcim les oblees com hem dit anteriorment i coem igual.




dimarts, 1 de març del 2011

I TÚ, COM HO FAS ?

Us heu parat mai a pensar com feu coses rutinàries a la cuina, sempre de la mateixa manera?, i per què?, potser perquè sempre ho heu fet així i prou!, potser per alguna raó molt clara que ens podrieu explicar!.

Hi ha coses senzilles que semblen formar part de certs costums automatitzats que crec seria divertit parar-nos un moment a pensar per què ho fem així i veure com ho fan altres amics blocaires, anònims i visitants.

Si us sembla bé, podriem "llençar" una qüestió a l'aire cada primer de mes i poder compartir els nostres comentaris. Crec que al mon blocaire pot ser curiós conèixer experiències, rutines i maneres de fer a la cuina.



Us proposo aquesta: EL PA AMB TOMÀQUET -la sal, abans o després de l'oli?, per què?, (com feu normalment el pa amb tomàquet?) Marylou, estem tots esperant el teu comentari que per alguna cosa el teu bloc es diu així: PA AMB TOMÀQUET!.M'agradaria molt que deixessiu el vostre comentari!



Començo jo mateixa... Agafo el tomàquet madur (mai ratllat)... i l'escampo pel pa. Després hi poso la sal i finalment l'oli. Crec que si poso la sal amb l'oli a la llesca em pot quedar grumollada. Ah!, l'oli del millor que poguem tenir, i el pa preferiblement de pagès! ummmmm....



I TÚ, COM HO FAS?