Diria que desde sempre m'ha fet gràcia fer coses a casa com l'olivada, alguna melmelada, i feia temps que ho volia probar amb el mató. He vist fórmules que varien ben poc d'una a l'altra, així que vaig fer-ho com la majoria, senzillament amb llet FRESCA i el suc de llimona. En va sortir un matonet ben bo!, i la veritat és que fa molta il.lusió encara que només fossin uns 200 grams!. Si us animeu aquí en teniu l'explicació.
INGREDIENTS:
1 Litre de llet FRESCA
El suc d'una llimona
SOM-HI:
Posem la llet a bullir en un cassó.
Quan arrenca el bull hi aboquem el suc de la llimona i veurem que la llet es comença a tallar.
Apartem el cassó del foc i deixem reposar una estona.
Amb un drap de fil ben net hi aboquem el preparat i deixem que vagi escorrent-se l'aigua.
En una estona ens haurà quedat el quall al drap. El posem a la nevera.
El podem emprar en torradetes amb mel, melmelada, sucre... o sol.
Boníssim!!!! Quan els meus fills eren petits ho feiem i els encantava. Ara fa molt temps que no he fet... M'ho has recordat!
ResponEliminaPetonets
ei Mercè! jo un dia també en vaig fer, però no em va quedar gaire quall i em va semblar que m'havia equivocat...no ho sé, ho hauré de tornar a provar...el teu t'ha quedat molt i molt bonic! i si el combines amb melmelada també feta per tu! quina delícia!!
ResponEliminaMeravellòs Mercè, d'aquestes coses que fa uns anys haguès pensat que ja no tornaria a veure i mica en mica van tornant. El mató fet a casa, el pa fet a casa,... :)))
ResponEliminaJa fa temps que el tinc a la llista de pendents, des que el vaig veure a la Mercè. A tu t'ha quedat sensacional, amb un rajolí de mel deu ser un mosset celestial.
ResponEliminaMe l'apunto a la llista!!! Un dia en faré!!!
ResponEliminaPrecisament aquest divendres, organitzo un maridatge de formatges i vins, pels clients de la meva empresa i els explico la manera genèrica de fer formatge ... i posaré d'exemple el teu mató, com a cas simplificat de fer formatge . Salut!!. Ricard.
ResponEliminaJo ja fa temps q en vull fer i no hi ha manera q em llenci...m'estas animant
ResponEliminaUn petó,
Ostres no ho era dit mai que es feia així de senzill! Així doncs que el penso fer ben aviat, el mató és un bé de déu!jeje
ResponEliminaPetons Mercè ;)
Te ha quedado genial,y parece muy sencillo...lo pongo en pendientes a ver que tal me queda.
ResponEliminaBesets.
De debó? Tan fàcil Mercè? Mareta, l'hem de fer JA!! Quina meravella!
ResponEliminaPetonets!
Sandra
Tan fàcil??? No pot ser, aixó ho hem de provar, a veure si trobem llet auténtica...
ResponEliminapetons gastronómics
no sabia que era tan facil, te ha quedado muy bien y todo lo de casa siempre es mejor me gusta, ala a pendents
ResponEliminapeto
miquel
Mercè, no em pensava que fos tan senzill aixó del mató. Sorprenent.
ResponEliminaUna abraçada!
Ana de: 5 sentidos en la cocina
Vols dir és tan fàcil??? A la carpeta de pendents ara mateix!! Un petó, Paula
ResponEliminaHola Mercè!
ResponEliminaJo també l'he fet igual que tu i queda boníssim... Tinc la recepta pendent de publicar!! Què bo que és el mató fet a casa!!
Aixo tinc que probaro yo.
ResponEliminaBesets
Jo de petita estiuejava a una masia i quan neixia un vedell ens portaven la primera llet de la vaca i en sortia un mató fantàstic. Hauré de provar la versió de la llimona, el mató amb mel és un dels meus postres preferits.
ResponEliminamarylou, doncs si ja n'havies fet, això no es pot deixar!
ResponEliminaGemmota, de fet, en surt molt poquet, suposo que es tracta de deixar-ho reposar ben bé una horeta perquè es vagi quallant abans d'escòrrer. Proba-ho!
Starbase, crec que és quelcom que cal recuperar. M'encanta veure els blocs que fan les conserves, melmelades, formatges, pa... a casa. Sempre tenim la opció de comprar-ho,no?
Gemma, val la pena fer-ho, dóna una satisfacció que mereix la pena!
Susanna i Juan, tot és posar-s'hi, ja veieu si n'és de senzill!
Ricard, m'honora moltíssim aquest comentari. Realment ja veus si n'és de fàcil. A la teva empresa deuen estar ben contents que organitzis aquest maridatge. (suposo que ja ho saps que el Surfone crec que va fer formatges variats casolans no fa gaires entrades)
Sonia.llença't!!!
Acabatdefer, és així, senzill, deixar reposar 1 h i escòrrer a poc a poc (jo vaig penjar el drap fet un nus a sobre l'aigüera).
Mesilda, ja ho veus si n'és de fàcil, no hi ha truc...
Sandra i Xavi, és així!, no hi ha trampa!, deixar reposar 1 h i després colar-ho sense presses amb el drap penjat i que vagi rajant l'aigua-suero. Pim-pam!
Com gat i gos, a veure si us animeu!, això sí, el tema de la llet, és clar, com més bona millor!
Miquel, Ana, Bon tiberi, jo també vaig alucinar una mica quan vaig veure com es feia, però és així, Senzill i facil!
Eri, així corrobores com n'és de fàcil!, sembla que la gent li costa de creure, ja,ja!!
Orquidea, si ho fas ens ho dius a tots eh?
Cristina, ja veuràs com a tú que t'agrada tan fer les coses tradicionals a casa també hi caus...
Es veritat que fa molta il-lusió fer aquestes receptes cassolanes com melmelades o el mató que t'ha quedad excel-lent.
ResponEliminaPetons.
Hola Mercè fa molt bona pinta!
ResponEliminaJo et convido a esmorzar però tu em guardes aquest mató de postres!!!
ResponEliminaQuan de temps fa que no menjo mató... i no m'imaginava que fos tan sencill...
ResponEliminaun petonet
Yo lo hice una vez y no me quedo bien, creo que puse leche desnatada.
ResponEliminaHay gente que le añade nata, cada maestrillo su librillo noia.
Petons maca.
Però si fas de tot, escolta, ens hem de veure més sovint, que he d'aprendre encara moltes coses!!!
ResponEliminaM'encanta el mató casolà.
Petonets
Queda anotat, veig que es molt facilet, doncs li faré al Miquel, que li agrada molt.
ResponEliminaPetons
Una miqueta de mel, fruits secs esmicoltas i estic amb la salivera.
ResponEliminaXapó Merçé!!
Muas!
Ohhhh! m'encanta el mató!!! t'ha quedat genial,i es veu fàcil de fer!! ho intentaré!
ResponEliminaPetonetsss
Com m'agrada aquesta recepta!! El mató m'encanta i mai se m'hagués ocurregut fer-lo jo. Caurà i em sembla que ben aviat!!
ResponEliminaMolts petonets!! :)
Doncs si que havia d'estar bo. Suposo que amb els ratolins que corren per casa devia desaparèixer ràpidament, no?
ResponEliminaUna abraçada
Fa mols anys n'havia fet, ja no mem recordava.
ResponEliminaTornaré a fer un día amb les nenes.
Fàcil, fàcil....i bó!
Petons.
Encara te'n va sortir força :-)
ResponEliminaTot el que fem a casa sempre surt més bo, oi?
Betulo, peu coix, angels, neus, carme, sión, gemma, ingrid, alba, isabel, josep, surfone: gràcies per deixar-me el vostre comentari. Està clar que la cosa no pot ser més senzilla i que de tant en tant és bo fer les coses a casa, dóna un toc de satisfacció que val la pena sentir!Una abraçada a tots!
ResponEliminaSempre m'han cridat l'atenció aquesta recepta però no m'hi acabo d'atrevir, suposo per por al fracàs, aquest teu és veu boníssim!
ResponEliminaHola ,bona nit+
ResponEliminamoltes gràcies per compartir aquesta formula, anoto la mateixa amb el teu permís
mil petonets Susanna
M'encanta el mató! Quan era petita recordo que, cada vegada que anàvem a Montserrat, em quedava embadalida davant les paradetes que encara tenien el mató embolicat amb farcells i tot el procés em feia molta curiositat. La veritat és que no n'he fet mai, sempre el compro fet amb llet de cabra a la carnisseria de davant de casa. Està deliciós! Però ha de ser divertit fer-lo a casa i sembla ben fàcil... A veure si m'animo!
ResponEliminaPetons!
La Taula d'en Bernat
A casa ens encanta i com ja és el segon que veig avui les ganes de fer-lo s´incrementen per moments, podré esperar a demà per anar al mercat a buscar llet fresca????????
ResponEliminapetons , bonica
Gràcies a tots, veig que això de fer-se el mató a casa ha agradat força,oi?. Realment, no en faria cada cop que en vulgui tastar ja que en surt poquet, i al mercat n'hi ha de molt bons, però val la pena probar de fer-lo i tenir aquesta satisfacció i aquesta experiència a l'esquena! Una abraçada a tots!
ResponEliminaJa he vistat el bloc de surfzone i el seu post de foematges. Gràcies per adreçar-me!. Salut!.
ResponElimina