mousse de coco

mousse de coco

dissabte, 19 de novembre del 2011

FRICANDÓ



Penso en receptes de carn...i cap és per a mi millor que el FRICANDÓ!, així, amb majúscules, perquè és un plat típic i tradicional dels que ens podem sentir més orgullosos. Només alguns plats semblants com la vedella amb bolets estarien, per a mi, a l'alçada d'aquest plat. També és veritat que a cada casa hi ha algún truc, ingredient, picada, tomàquet o no, forma de cuinar-lo...que en fa un plat adaptat a cada familia. Ni jo el faig exactament igual que la mare ni la meva veïna el deu fer exactament com jo... Us proposo que cadascú digui la seva "fórmula secreta"!. Jo us ofereixo la meva, espero us agradi.
INGREDIENTS: (per a unes 6 persones)
1 kg de carn de vedella (tapa plana o la que us aconselli el carnisser per a fricandó)
2 pastanagues
300 gr de caba tendre
50 gr de moixernons
1 got de vi blanc
3 granets d'all
2 fulletes de llorer o branquilló d'herbes preparat
farina
oli, sal i pebre
SOM-HI:
Posem els moixernons en remull unes 2 hores.
Salpebrem els talls de vedella i els enfarinem lleugerament.
En una cassola amb un bon raig d'oli hi posem els grans d'all, el llorer i els talls de carn que daurarem per banda i banda lleugerament. Els treiem i reservem.
En aquest mateix oli farem la ceba ben picadeta i la pastanaga. Quan està ben tovet hi afegim el got de vi i els talls de carn.
Deixem coure una estoneta i hi aboquem aigua calentona o brou de carn just que cobreixi els talls i deixem que cogui tot junt aproximadament 45 minuts-1 hora fins que la carn quedi ben tendre.
Retirem un moment la carn i triturem la salsa amb el túrmix que quedi fina. Tornem la carn a la cassola i afegim els moixernons i una mica de l'aigua que porta tot l'aroma dels bolets. Deixem coure uns 5 minuts més i deixem reposar.
*Aquest plat és dels que està més bo fet d'un dia per l'altre!, sinó, deixem reposar el màxim de temps abans de cruspir-lo!
SALUT!, i no oblideu el bon pa a taula per sucar...

19 comentaris:

  1. Hola guapa tu

    es com dius un plat de 10, jo li agafeixo al final unas patates tallades a quadrets que he fregit abans...es com agrada a casa

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  2. Ai, com m'agrada el frincandó i que poc en menjo!! A casa de tota la vida una picada amb fruits secs i una mica de xocolata negra, negra que dóna un gustet i una brillantor a la salsa espectaculars!!
    Però del teu me'n menjaria dos plats!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. A quina hora venim a dinar?????
    M'encanta el fricandó pero jo, em sembla que no l'he cuinat mai. Sempre el fa la meva mare i no se ni com.... (quina mala cuinera,no?) jaja.
    Petonets.

    ResponElimina
  4. Mira, jo no li poso herbes, pero li faig una picada cap al final de la cocció...

    Petons,

    ResponElimina
  5. Boníssim!!! jo ho faig com tu, nomès que paso la carn per farina abans de fregir-la i li faig la picada amb un tros de pa fregit, amb l'oli d'haver fregit la carn, unes ametlles, uns pinyons, julivert i all. Lo de posar l'aigua de remullar els moixernos ho vaig aprendre d'en José Andrés, es veritat que li dona més aroma!
    Petonets

    ResponElimina
  6. Mira que és casualitat... Just avui menjarem fricandó i ja el vaig deixar fet ahir. Pràcticament com el teu, amb l'única diferència de posar una picada. Bon profit...!!

    ResponElimina
  7. Ai, sí! Tens tanta raó! El ficandó és boníssim. Jo l'associo a l'àpat del dia de Reis... imagina't si el trobo de categoria! petons

    ResponElimina
  8. Jo també em declaro fan del fricandó o "flicandó" com en deia la meva àvia Maria. Per a mi és el plat estrella per a un diumenge de tardor o hivern!

    Fins aviat!
    Anna

    ResponElimina
  9. un bon plat i que es britat yo fai una mica diferen yo hi ficu dos o tes bastons de canella a i a de aqueste salse quan ya esta le badella el lan dema se fa un arros mot vo no cal ficari ni car

    ResponElimina
  10. Encara que em fa una mica de vergonya... no l'he fet mai.

    Muas!

    ResponElimina
  11. Hola,
    Visca el frincandó! El millor plat de carn del món. M'encanta, m'encanta, m'encanta
    Petons

    ResponElimina
  12. Què bo és el fricando, a casa els encanta! aquest per a sucar-hi pa!!

    ResponElimina
  13. Tens molta raó el fricandó es un plat de tota la vida però que sempre esta bo
    Petons

    ResponElimina
  14. Un plato riquisimo...para mojar pan sin parar.
    Besets.

    ResponElimina
  15. Cada casa té la seva recepta particular i totes són igual de bones. Per mi, el secret sempre està en una bona picada, oi?

    ResponElimina
  16. Tan tradicional, tan nostre i tant requetebó.

    ResponElimina
  17. un plato muy bueno siempre y que cada uno hacemos diferente pero lo esencial es siempre igual.Yo lo hago igual que tu pero sin la zanahorias y el laurel,hierbas si.
    bona nit
    peto

    ResponElimina
  18. Per mi també és el meu plat preferit, jo faig la recepta de la meva Àvia, xup-xup durant 3 hores!!

    ResponElimina
  19. Mercè,
    L'has explicat de meravella. Tens raó que hi podem fer alguna variació, però aquesta és la base. També estic totalment d'acord que a l'endemà encara està millor.
    Una abraçada.

    ResponElimina