mousse de coco

mousse de coco

divendres, 7 de gener del 2011

TORTELL DE REIS ...A 3 MANS...















A 3 MANS?... , m'explico, aquí en aquest tortell hi ha les bones mans d'un forner (i amic), en Josep Baltà, i la meva mà que només ha seguit els seus consells. En Josep és al capdavant del FORN BALTÀ -sobradament conegut i reconegut dins i fora del barri de Sans.


Aquí hi trobareu la famosa coca de forner, la coca de vidre, panets de tota mena, pa antic... i un aparador ple d'enginyoses idees relacionades amb el santoral, la tradició, el calendari del pagès, diades o el darrer esdeveniment popular (Barça, castellers...). No és estrany doncs, veure sempre persones davant l'aparador mirant pa en forma de samarreta, de maneta, panets impossibles... i la botiga plena de gom a gom.


Per si això no fos prou, acaba d'ignaugurar l'espai FARINETES a tocar del forn, paret per paret. Aquest espai està especialment pensat per a les persones que els agrada cuinar dolceses a casa amb l'ajut de masses a punt per a fer magdalenes, bunyols, brioix, o bé farines de tota mena a punt d'utilitzar per a panificadores. Hi trobarem acabats de dolços o salats com sèsam, llavors de gallaret, sucre fi, virutes de xocolata...o complements per a realitzar-los com capsuletes de tota mida o estris com motlles, aros, peladors, màquines de fer pasta, panificadores... a més a més d'un ampli ventall de productes elaborats de qualitat com melmelades, vins, mel, salses...


Es tracta d'un espai familiar i proper on val la pena "perdre-s'hi" una estona. No ho dubteu, acosteu-vos-hi i "tasteu" una mica de l'essència del barri de Sans!!!.

FORN BALTÀ-
------------------------------------------------------------------------------------------


Quan vaig comentar al Josep que volia fer el tortell de reis vaig escoltar atentament les seves indicacions: tipus de fruites que millor hi van: orellanes, prunes...a part de les tradicionals, donar una lleugera capa de mantega a la massa estirada... i aquest n'és el resultat. Em sento satisfeta i a la familia els va agradar moltíssim!. Amb la quantitat de brioix que hi ha a la preparació es poden fer 2 tortells com el de la fotografía per a unes 8/10 persones. Un el vaig farcir de massapà, l'altre no.


INGREDIENTS:

1 pack de brioix de Sant Joan (Baltà)-presentat en 6 porcions d'uns 120 grams cada una.

4 cullerades de mantega pomada

1 ou

fruita per decorar: en el meu cas, taronja, orellanes, figues i ametlles.

sucre "volado" (Baltà)- sucre de gra gros per sobre el brioix.

MASSAPÀ- per a un dels tortells-(queda molt farcit)
175 de farina d'ametlla (Baltà)

175 de sucre

l'aigua necessària per lligar els ingredients.



SOM-HI:

Descongelem les porcions de massa de brioix i deixem llevar durant 45 minuts o una hora.


Mentres preparem el massapà barrejant en un bol la farina d'ametlla i el sucre i anem afegint poc a poc una mica d'aigua fins que ens lligui. Ho deixem a la nevera per tal que es pugui manipular millor.


Agafem 3 porcions (després farem el mateix amb la resta pel segon tortell),les ajuntem i les estirem amb un corró sobre una superfície enfarinada. Ens quedarà una forma allargada que pintarem amb un xic de mantega i seguidament hi posem el massapà a forma de "fuet". Posarem el rei /s i la fava i embolcallem amb la massa de brioix.


Aquesta mena de rulo l'anem allargant com si fós talment pastelina i unim els extrems.


Pintem amb ou batut aquest cercle i el decorem a gust amb les ametlles, les orellanes obertes per la meitat, la taronja, les figues obertes... Posem el sucre volado i deixem reposar 1 h més. Preparem el forn a 180º i enfornem uns 20 minuts. La superfície estarà lleugerament daurada.


JA HO TENIM!!!, Gràcies Josep per facilitar-m'ho!!!





23 comentaris:

  1. Mercè,

    És una sort poder tenir al barri un bon amic que a més sigui forner i que ens faciliti les coses, tant amb els ingredients com amb les explicacions, però segur que sense la teva destresa, el resultat final no hauria estat aquest!.

    FELICITATS!!!!!. Et van quedar uns tortells "estupendus".

    ResponElimina
  2. Guau!!! Quina bona pinta... i a sobre amb l'ajuda d'en Baltà, quin honor!!

    A mi ahir els Reis em van portar coses de FARINETES, vaig estar tan contenta!! Els hi ha quedat una botiga preciosa, em vaig enamorar de seguida!!

    Visca Sants!

    Petonets,
    Sandra

    ResponElimina
  3. Em sembla una proposta fantàstica per fer el tortell a casa, ja que compran la massa de brioix feta per un professinal tens la garantia de que et quedi boníssim. A tu et van quedar genials!
    Ens haurem d'arribar fins al barri de Sants per visitar aquest forn que recomanes tan bé ;)

    ResponElimina
  4. quin tortell més preciós i boníssim!!!!
    El reis també, segur que els han fet les nenes, oi??
    Molts petonets!!!!

    ResponElimina
  5. Te ha quedado de categoria..yo tambien lo queria preparar este año,pero al final no tuve tiempo...que suerte tener un amigo panadero que te ayuda...hay quien no suelta prenda.
    Besets.

    ResponElimina
  6. Mercè,
    Quina fila aquests tortells, va bé tenir aquesta fleca al barri i, a més poder anar a comprar en aquesta nova oi? això de poder comprar les mases va força bé.
    Bon Any que no t'havia visitat encara.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  7. Ostres que guay aixó de les farinetes... El roscón t'ha quedat genial.

    muas!!

    ResponElimina
  8. Hola de nou Merce
    Este tortell con las indicaciones del maestro pastelero, te ha quedado genial, de presencia el mejor que he visto en la blogesfera.
    Hasta la proxima
    peto
    miquel

    ResponElimina
  9. Sempre m'ha agradat el Forn Baltà. Forma part de la meva Barcelona. Però hi he passat aquestes vacances i no havia vist la nova botiga. Moltes gràcies, Mercè!!!

    ResponElimina
  10. Hola Mercè!! Ens vam conèixer ahir, suposo que et recordes de mi jajaj i vinc a visitar-te :)

    Quina sort tens de tenir un forn que t'expliquis tantes cosetes!! Jo com no sóc asidua de cap forneria en concret no ho puc fer això :( M'agraden molt els tres reis aquests jejejje em podies haver portar el Baltasar wu sempre ha sigut el meu preferit :P

    Em quedo seguint-te i vaig donant una volta per aquí!

    Un petó :)

    ResponElimina
  11. Qué bo! Es una sort tenir un bon forn on anar per comprar aquestes masses o rebre consells!

    ResponElimina
  12. Quina sort tenir a prop comerciants així.
    El tortell t'ha quedat fantàstic!!!
    Me n'alegro molt d'haver-te conegut, espero que no triguem en tornar a repetir.
    Petonets

    ResponElimina
  13. Gloria, Sandra, tenim una gran sort amb en Baltà forn i farinetes!, hem de quedar un dia allà i ho farem JA!,ok?

    Gemma, ben segur que t'agradarà conèixer aquest forn i tot el que s'hi fa!

    Marylou, els reis els vaig fer jo amb paper maixé...ji,ji...Gràcies pel comentari!

    Mesilda, ja pot ser ja que algú vulgui per a ell tots els secrets... però en Josep que sempre volta per la botiga et facilita tot el que puguis demanar!

    Carme, tinguis tú també un feliç any!, a vegades va molt bé tenir la massa a punt tot i que t'agradi cuinar,oi?

    Miquel, gràcies per aquest comentari!, em va agradar moltíssim conèixe't a tú i a la teva dona!una abraçada!

    Bugaderes, però que ets mig del barri?...La botiga es va ignaugurar no fa gaire,al novembre si no m'erro, per això no vas veure res!una abraçada.

    Anniki, em fas molt contenta!, em va agradar conèixe't. Saps?, el rei baltasar també és el meu preferit de sempre!.Gràcies pel comentari!

    Anna, tú ho has dit! a reveure!

    Carme: ja saps que em feia molta il.lusió veure't!, em va agradar posar-te cara! i segur que si ens haguessim assegut diferent hauriem parlat una mica més, però ho dono per bo!,una abraçada!

    ResponElimina
  14. Mercè, m'acabes de fer molt feliç: ara ja sé on comprar aquest sucre de granet gros, fa temps que li vaig al darrere :-)

    ResponElimina
  15. Que buen roscón! que bonito con los 3 Reyes Magos!
    te ha quedado genial. Bicos Marimi

    ResponElimina
  16. Me ha hecho una ilusion tremenda tu comentario y foto sobre el horno Baltá. Yo, hace 38 años que vivo en Madrid , pero, vivia en esa calle , en la acera de enfrente del horno y cada dia me compraba algo para llevarmelo al cole. Me ha traido tantos recuerdos....y me gusta mucho tu blog, enhorabuena

    ResponElimina
  17. Precioso y tiene que estar riquisimo, yo le daria un diez.

    ResponElimina
  18. Surfone, doncs jo també estic contenta de poder donar-te pistes!, aquest sucre en diuen "volado" o inflat, és el típic dels panetonne.A reveure!

    Garlutti, molt amable el teu comentari,gràcies!

    Rosa Maria, pues yo te agradezco aún más que me lo hayas contado. Cuando vuelva se lo comentaré!, él devia ser muy jovencito...je,je.Un abrazo!

    Trini, pues muchísimas gracias, ya ves que no es del todo mérito mío...Un abrazo!

    ResponElimina
  19. Hola Merçe, i jo que no he entrat mai, demà mateix he de canviar aixó;)I el tortell te uah, quina pinta!!!Una abraçada.

    ResponElimina
  20. Hola Mercè, ens vem coneixer el divendres a la quedada, encara que vem parlar poc, amb tanta gent. Em quedo de seguidora al teu bloc per no perdrem res.
    Que bó el tortell, jo el vaig fer de massapà.
    Prenc nota de la botiga "Farinetes", es molt interesant.
    Petons.

    ResponElimina
  21. Maia, veuràs que hi trobaràs cosetes interessants.Una abraçada!

    Anna, estic molt contenta de posar-te cara!...Ara mateix vaig a voltar pel teu blog!Una abraçada!

    ResponElimina
  22. El tortell t'ha quedat d'aparador! I això que expliques de les Farinetes, m'ho apunto per quan vingui a Barna! Hi passaré segur!

    ResponElimina
  23. Mmmmmmmm! Quin tortell més bonic, Mercé! T'ha quedar rodó!
    Petons

    ResponElimina