mousse de coco

mousse de coco

dilluns, 22 de juny de 2015

SANT JOAN: COCA DE BRIOIX I COCA DE LLARDONS

Encara amb la "ressaca" de les 22 entrades (2 pendents) amb les que m'han obsequiat una bona colla de blocaires a la proposta de DEL BLOG AL PLAT , i als quals dedicaré una entrada tan abiat com passi Sant Joan, avui "toca" contribuïr a la gran revetlla que està a la cantonada.

Com en tota festivitat, a Catalunya tenim clar que cadascuna es mereix una menja especial, i ara toca LA COCA.

Jo no sóc una gran "fan" del brioix, però quan toca toca. Aquest any m'he decidit a fer el brioix de Xavier Barriga, concretament, la fórmula del brioix de panses i nous perquè l'aromatitza només amb canyella i em sembla més del meu gust que no pas amb ratlladura de llimona i taronja.
La intenció és fer-ne amb perletes de xocolata i amb ametlla llaminada. De fruita confitada poca, perquè sempre acaba al plat... Només posaré cireretes i potser una mica de taronja per donar color.
Dic posaré perquè les faré demà al matí, així que us deixo la recepta, però la fotografía és d'una altra coca que vaig fer molt semblant. Tan abiat com pugui penjaré la fotografía de la de demà.

Per altra banda tenim la coca de llardons. Aquesta versió és facilíssima, ràpida i econòmica!. Ja us la he deixat altres cops, i us aconsello fer-la!

BRIOIX DE PANSES I NOUS DE XAVIER BARRIGA: 

500 gr de farina de gran força
10 gr de sal
100 gr de sucre
150 gr d'ou (uns 3 ous)
100 gr de mantega
120-130 gr d'aigua
50 gr de llevat fresc
1/2 culleradeta de canyella pols
110 gr de panses corint
110 gr de nous del pais
1 ou per pintar les peces
sal
sucre llustre

En un bol posem les panses i hi aboquem aigua bullint. Deixem estovar 1 hora. (també les podeu deixar macerant amb rom o un altre licor). Colem i barregem amb les nous trocejades.

Comencem a pastar tots els ingredients amb el ganxo excepte la mantega i el llevat barrejat amb 10 ml dels 130 d'aigua.

Anem pastant força estona i anirem afegint a mig pastar, la mantega a petits bocins mentre es va integrant a la massa.

Quan ja quedi poc per acabar el pastat, afegirem el llevat que estarà diluït en 10 ml d'aigua.

Ara afegirem les nous i panses (no és el meu cas en aquesta ocasió).

Seguim pastant fins que la massa la veiem ben fina i elàstica.(quan ja no s'enganxa al bol)

Formem una bola i posem en un bol untat amb oli d'oliva i tapat amb film, a la nevera durant 1 h (així serà més fàcil donar-li forma quan volguem fer brioixets, formes...)

Treiem i donem forma a la coca, els brioixos... els pintem amb ou, decorats amb el que volguem : fruita confitada, pinyons, ametlla llaminada, fruits secs... i per sobre una bona capa de sucre.

Deixem fer la segona fermentació en un lloc adeqüat (dins el forn apagat per exemple) fins que dobli el volum (1h i mitja aprox)

Posem la coca al forn que haurem escalfat a uns 200º durant uns 8 minuts. Hem de vigilar i treure tan abiat com els veiem ben dauradets per tal que no perdin esponjositat.

BON PROFIT!



COCA DE LLARDONS:

1 massa de full
150-200 gr de pasta de llardons
sucre
1 ou

Tallem la massa de full pel mig., En una meitat hi posem la pasta de llardons i una mica de sucre al damunt.

Tapem amb l'altre meitat de la massa i segellem les puntes amb doblegs o amb una forquilla.

Pintem amb un ou batut i hi posem els pinyons, o ametlla...i un bon grapat de sucre ben repartit.

Enfornem a 180º durant uns 20 minuts.




5 comentaris:

  1. algun dia la faré, la coca clàssica de tota la vida! la veritat és que tinc ganes, però mai trobo el moment! sempre em falta temps! aquestes t'han quedat de vici ehh!! petons i bona revetlla

    ResponSuprimeix
  2. Jo sóc més de la coca de llardons que la coca tipus brioix però mira si m'en poses una feta a casa no li posaré mala cara!!!
    Molt bona revetlla!
    Palmira

    ResponSuprimeix
  3. A mi m'encanten les dues!! Jo sóc de tradicions!! :)) Tot i que sovint em veig obligada a renovar-me i/o improvisar ;)
    Una abraçada i MOLT bona revetlla!!

    ResponSuprimeix

  4. Mercé; Les guardo per una segona "edició" del blog al plat dedicat a Destapant Cassoles... hahaha¡¡
    Impressionants Mercé, que vagin de gust¡¡ :O)

    ResponSuprimeix