Per Sant Joan us vaig avançar la recepta de Xavier Barriga del seu llibre Brioixeria i que ja fa temps em van regalar.
No vaig poder posar les fotografíes de les coques i per això ho faig ara. La veritat és que va quedar un brioix boníssim, esponjós i flonjo. Només cal que vigileu bé al enfornar-lo ja que una mica més i se'm crema!, necessita molt poca estona!
Espero us agradi, aquesta recepta és la que més em va agradar, però penseu que en té amb petites variacions de quantitat de llevat, més o menys aigua, més o menys ou...Cadascú ha de trobar la que més li agrada. A mi em va agradar molt aquesta tot i que per a fer en aquest cas la coca no hi vaig posar les nous ni les panses.
Torno a posar la recepta i espero que us serveixi per a fer brioixos al vostre gust!
BRIOIX DE PANSES I NOUS DE XAVIER BARRIGA:
500 gr de farina de gran força
10 gr de sal
100 gr de sucre
150 gr d'ou (uns 3 ous)
100 gr de mantega
120-130 gr d'aigua
50 gr de llevat fresc
1/2 culleradeta de canyella pols
110 gr de panses corint
110 gr de nous del pais
1 ou per pintar les peces
sal
sucre llustre
En un bol posem les panses i hi aboquem aigua bullint. Deixem estovar 1 hora. (també les podeu deixar macerant amb rom o un altre licor). Colem i barregem amb les nous trocejades.
Comencem a pastar tots els ingredients amb el ganxo excepte la mantega i el llevat barrejat amb 10 ml dels 130 d'aigua.
Anem pastant força estona i anirem afegint a mig pastar, la mantega a petits bocins mentre es va integrant a la massa.
Quan ja quedi poc per acabar el pastat, afegirem el llevat que estarà diluït en 10 ml d'aigua.
Ara afegirem les nous i panses (no és el meu cas en aquesta ocasió).
Seguim pastant fins que la massa la veiem ben fina i elàstica.(quan ja no s'enganxa al bol)
Formem una bola i posem en un bol untat amb oli d'oliva i tapat amb film, a la nevera durant 1 h (així serà més fàcil donar-li forma quan volguem fer brioixets, formes...)
Treiem i donem forma a la coca, els brioixos... els pintem amb ou, decorats amb el que volguem : fruita confitada, pinyons, ametlla llaminada, fruits secs... i per sobre una bona capa de sucre.
Deixem fer la segona fermentació en un lloc adeqüat (dins el forn apagat per exemple) fins que dobli el volum (1h i mitja aprox)
Posem la coca al forn que haurem escalfat a uns 200º durant uns 8 minuts. Hem de vigilar i treure tan abiat com els veiem ben dauradets per tal que no perdin esponjositat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aquesta és la temptadora fotografía del llibre de Xavier Barriga...umm...
té una pinta espectacular! les receptes del Xavier Barriga sempre són un èxit oi? petons
ResponEliminaQuin briox més esponjós que t´ha sortit! Ha d'estar deliciós! Una abraçada!
ResponEliminaMercè aquesta l'apunto, el brioix es la meva assignatura pendent. No trobo el puntet.
ResponEliminaPer el que veig encara que tinguem que deixar-lo llevar, no més s'ha de pastar
1 sola vegada, cosa que suposo es el que no acabo de fer bé.
Ja t'ho diré...........!!!!
Te molt bona pinta.
Petons
Quina pinta més bona :)
ResponEliminaPetons!
La veritat és que....fan molt goig!!! Es veuen molt flonjos!
ResponEliminaPetons,
Olga
Té una pinta boníssima! I si és una recepta del mestre tant sols pot quedar fantàsticament bé!
ResponEliminaPetons
Palmira